
Uitstekend voor je huid
Feniciërs noemden het 'vloeibaar goud'. Egyptenaren gebruikten het om de huid te verzachten en het haar er glanzend uit te laten zien. Griekse atleten gebruikten het voor massages en wrijven. Recente studies tonen aan dat de samenstelling van vetten in olijfolie vergelijkbaar is met die in huidsmeer van de mens. Olijfolie is rijk aan heilzame stoffen en actieve ingrediënten.
De structuur van extra vierge olijfolie is eigenlijk rijk aan polyfenolen, vitamine E en carotenoïden die een natuurlijk anti-verouderingseffect op de huid hebben en ook helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, ontstekingen en oxidatieve stress. De onverzeepbare stof is rijk aan vitamine A en E die ertoe bijdragen dat olijfolie vrij stabiel en ranzig wordt. Behalve dat het onverzeepbare materiaal bevat, lijkt het behoorlijk op huidsmeer; het heeft beschermende en rimpelwerende eigenschappen; het herstelt talg. Het heeft ook andere belangrijke effecten die verband houden met huidtrofisme, aangezien het de herstellende processen van opperhuid en lederhuid stimuleert. Het kan worden gebruikt in cosmetische emulsies en oleoliti (zalven) voor droge en geïrriteerde huiden. Het kan ook worden gebruikt in formules voor de hoofdhuid om de glans van plat en dof haar te herstellen.
Waar komt het vandaan?
De olijfboom is misschien voor het eerst verschenen in West-Azië en verspreidde zich later naar het hele Middellandse Zeegebied, waar het bijna een heilig gewas werd voor alle religies. De Romeinen, die al in 580 v.Chr. Olijfbomen kweekten, maakten buitensporig en verkwistend gebruik van de plant. Van oudsher werd de olijf beschouwd als een symbool van spiritualiteit en heiligheid. Synoniem voor vruchtbaarheid en wedergeboorte, van uithoudingsvermogen voor de tand des tijds en het onrecht van oorlog, een symbool van vrede en moed, de olijf die zowel in de mythologie als religie wordt voorgesteld als een natuurlijk element van kracht en zuivering.
Met de hand geplukt uit de natuur
Olijfolie wordt gewonnen door de steenvruchten te persen; het is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren zoals oliezuur (75-80%), linolzuur, palmitoleïnezuur, palmitinezuur, stearinezuur, arachidinezuur en myristinezuur. Het bevat ook onverzeepbare stoffen, voornamelijk bestaande uit squaleen, koolwaterstoffen, triterpeen en alifatische alcoholen, sterolen, tocoferolen en carotenoïden.
Reactie plaatsen
Reacties